сряда, 8 юни 2011 г.

Аз си смених водомерите, а Вие?

След внимателно проучване на въпроса, защо плащаме нереално високи "загуби", реших да се включа в доброжелателната идея за по-точно измерване.
Ясно ми е, че със смяната на няколко водомера няма да се вдигне много точността, но все трябва да се почне от някъде.

2 коментара:

Свилен Георгиев каза...

Мислили ли сте за поставяне на водомери и топломери за дистанционно отчитане? Смятате ли, че биха решили проблема с плащането на чуждите сметки за вода и парно?

Управителят на ЕС
"Нишава" - 58

domoupravitel каза...

Да, мислил съм. Но за сега не мога да го организирам. Соф.вода казват "Услугата се предлага за цели сгради или етажни собствености както за ново, така и за старо строителство."
Мислех си по-скоро за хибридна идея - да си изведа водомерите в коридора. Гледах също и варианта всички водомери в мазето - http://www.intermontaj.com/zabavnoGallery.aspx .
А по въпроса за топломерите - ние просто нямаме. За там мислехме да изкараме тръбите през коридора и който иска парно да си сложи истински търговски топломер и да си вкара така топлината. Питах енергетиците в Топлофикация и ми казаха, че не са виждали такова преустройство. Питах и в Шалом и от там ми казаха, че така правяат за новите блокове, но стар не са преустройвали.
Като обобщение ще кажа, че не мисля, че дистанционното отчитане ще ни реши проблема с чуждите сметки. Трябват принципни промени в инсталациите - трябва да станат като електрическите - общите кабели,тръби и др.+измервателните уреди - в общите части. Така, ако някои не си плати, ще може да бъде откачан още на първия месец. И ако някои не ползва нещо - просто няма да плаща. Е, разбира се ако ни подкрепи законово и административно държавата ще е още по-добре.