неделя, 6 декември 2009 г.

Да посадиш дърво, да създадеш дом, да отгледаш дете

Днес, заедно с още трима съседи (на които им изказвам специална благодарност) се потрудихме сериозно по първа точка.

Дано тази година посаденото оцелее въпреки "поддръжката" на някои хора.

4 коментара:

Анонимен каза...

Дано, дано, дано!!!

domoupravitel каза...

Подготвил съм и колчета от стари дограми, и до няколко дни ще ги забия. Може пък миналата година да са ги чупили, защото са си мислили, че са непотребни.

Анонимен каза...

Здравейте отново,
Искам да споделя няколко неща:
1.Засадените дървета е чудесна идея и надявам се да оцелеят, но ми се струва, че пред пилоните не трябва да има разстителност;
2.Случайно срещнах асансьорния техник тази сутрин при монтажа на липсващото табло на етажа, за което изказвам благодарност за проявената загриженост от Вас и поетия ангажимент за бързото му възстановяване;
3.Кога ще се плащат таксите за поддръжка на входа и не е ли по-добре да има две фиксирани дати с по един час сутрин и вечер за по-голямо удобство?
4.При разговора си с асансьорния техник се заговорихме и за други подобни големи блокове, които имат изградена система за сигурност, с чип карти, които да служат за влизане във входната врата само от жувущи в блока, за използване на асансьора от лица само живущи в блока и камери и датчици за осветление и наблюдение със запис при кражби и вандализъм както в коридорни пространства, така и пред входовете на блока и етажните входни врати.
Всичко това по негови думи за нас за входа от приблизително 120 апартамента ще ни струва приблизително около 8000лв.;
5.Моля посочете си мобилен телефон за връзка при решаването на подобни текущи проблеми и решения.
С уважение.......

domoupravitel каза...

1.От както залата е собственост на банка и не е столова, клуб или нещо подобно, а блока не е общежитие ми се струва, че пилоните са по-скоро остатък от едно отминало време. Ако все пак решим, че ще издигаме знамена, то мисля че няма да има проблем да преместим или силно да подкастрим тези дръвчета (само да стигнат до такова ниво на развитие и да стигнеме до знамена).

2.Да, казах на шефа на асансьорната фирма и явно е имало ефект. Сега трябва да проверя дали са свързали говорителя за да пуснем музиката в кабината. Скоро трябва да довърша боядисването на вратите от вътрешната и от външната им страна.

3.Съгласен съм, че трябва да има обичайност при плащанията, но на мен до края на декември ми е възможно само във фиксиран ден - петък. През 2010 можем да го направим и на дати. Очаквам предложения и подкрепа.

4.Моля Ви при следващия подобен разговор с техник или познат да запишете конкретни номера на други подобни големи блокове, които имат изградени системи за сигурност, с чип карти и др. подобни добри практики. Иска ми се да отиваме на място на обмяна на опит. Мисля че не е нужно да откриваме някои неща. Последно ходих до съседния блок 27а. Иска ми се да ходим заедно със съседи - например с Вас.
По въпроса за камерите - има доста законови пречки, особено ако някои подаде жалба. Правото да не бъде сниман човек против волята му е гарантирано от конституцията (http://www.parliament.bg/?page=const&lng=bg Чл. 32.
(1) Личният живот на гражданите е неприкосновен. Всеки има право на защита срещу незаконна намеса в личния и семейния му живот и срещу посегателство върху неговата чест, достойнство и добро име.
(2) Никой не може да бъде следен, фотографиран, филмиран, записван или подлаган на други подобни действия без негово знание или въпреки неговото изрично несъгласие освен в предвидените от закона случаи.).

Мислил съм доста по този въпрос и имам някои идеи за това как да сме законни и да свършим работа. От към техническа гледна точка проблемът е просто никакъв. Репетирал съм в домашни условия с камера от Конрад - http://stbbg.com/ ~25лв, платка~35лв, кабел 30м~15лв и стар компютър на 350MHz и ~5GB хард диск. С тази система при резолюция 352х288 и 4кадъра/сек се записват около 30тина часа и след това се самоизтриват най-старите.
Т.е. инсталирането на едно записващо устройство е ~100лв.

По въпроса за заключването бях доста ентусиазиран, но сега след като имам наблюдения върху всичките 16 етажа мисля, че това ще е по-трудна задача от колкото изглежда. Хората не искат да заключват доброволно, просто не искат. На нашия етаж всички твърдят че са съгласни и че заключват, но вратата голяма част от времето е просто отключена. Притеснявам се, че тази безотговорност просто ще се транслира на първия етаж.

По въпроса за цената 8000лв. Не е голяма, но опитът от покрива показва, че има около 20 апартамента, които пак ще трябва да ги търсиме по административен път. Дълга и досадна процедура, която ще трябва скоро да активирам.

5.Мобилен телефон за връзка има написан на вратата на апартамента ми. Тук ще се въздържа да посочвам конкретен номер. Моля при следващата ни лична среща да ме подсетите и ще Ви го кажа и лично.
Не е тайна, но ми се струва, че не е и за блог.